Däggdjur

Råttkänguruer

2015-08-09 02:06 #0 av: Gittan

Tänk dig en känguru fast mycket, mycket mindre.

Råttkänguruer är en familj av pungdjur. De har ansetts vara en underfamilj till kängurudjur för att de liknar dem. Skillnaderna ligger huvudsakligen i djurgruppernas föda som består av svampar, rötter och frön samt av insekter, deras larver och maskar. Det finns 10 kända arter i familjen, men av dessa är två utrotade.

Alla arter är små och har en brun- till gråaktig päls. Några har sandfärgad päls. Precis som på kängurudjuren är bakbenen längre än frambenen. Fast skillnaden är inte lika stor som på kängurudjuren. Det jag nämnt överst att det är mycket mindre än kängurun kommer nu. Råttkänguruer har en kroppslängd på 15-50 cm och svansen är mellan 12 och 40 cm. Råttkänguruer väger dessutom bara mellan 0,4 och 3 kilo.

En gång fanns det råttkänguruer över hela Australien, men idag har de försvunnit helt från vissa områden. Nu finns de i södra och östra Australien där de lever i små regioner skilda från varandra. Där lever de i öppna skogar eller andra områden med träd. 

På natten är det fart på dem annars är de oftast i sina bon av gräs och kvistar i håligheter i träden. De transporter sitt byggmaterial med svansen. Det finns även de som bor i jordgrottor som lämnats av andra djur.

Honans pung har fyra mjölkvårtor och en framåtriktad öppning. Hon är dräktig i 21-24 dagar och hon föder en eller två ungar. De första fyra månaderna i livet lever de i sin mors pung. Vid sex månaders ålder slutar de dia och vid ett års ålder är de könsmogna. I naturen lever en råttkänguru fyra till åtta år. I fångenskap har de nått en ålder av tolv år.

Råttkänguruer har drabbats hårt av de europeiska invandrarna, som gjorde om deras levnadsområden till betesmarker för får och nötkreatur. De kom också med katter och rävar. Det har gjort att arternas bestånd minskat betydligt och att två arter försvunnit. Dessutom är två arter akut hotade och två starkt hotade.

Bild: John Gould
Källa: Wikipedia 9 augusti 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2015-08-09 06:08 #1 av: VSK

Ser ju nästan ut som en liten näbbmus eller nåt sånt men är så pass mkt större i storlek. Visste inte att det går så fort för de att skapa nya liv, Men mössens liv går ju i ultrarapid. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-08-09 18:12 #2 av: Lasse

Läcker råtta.


Anmäl
2015-08-09 21:17 #3 av: Catwoman

Söta.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2015-08-14 12:43 #4 av: nakenkatt

Jättegulliga

Anmäl
2018-06-28 22:07 #5 av: Grodan

Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.