Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 3833 ggr
Gittan
8/9/15, 2:06 AM

Råttkänguruer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tänk dig en känguru fast mycket, mycket mindre.

Råttkänguruer är en familj av pungdjur. De har ansetts vara en underfamilj till kängurudjur för att de liknar dem. Skillnaderna ligger huvudsakligen i djurgruppernas föda som består av svampar, rötter och frön samt av insekter, deras larver och maskar. Det finns 10 kända arter i familjen, men av dessa är två utrotade.

Alla arter är små och har en brun- till gråaktig päls. Några har sandfärgad päls. Precis som på kängurudjuren är bakbenen längre än frambenen. Fast skillnaden är inte lika stor som på kängurudjuren. Det jag nämnt överst att det är mycket mindre än kängurun kommer nu. Råttkänguruer har en kroppslängd på 15-50 cm och svansen är mellan 12 och 40 cm. Råttkänguruer väger dessutom bara mellan 0,4 och 3 kilo.

En gång fanns det råttkänguruer över hela Australien, men idag har de försvunnit helt från vissa områden. Nu finns de i södra och östra Australien där de lever i små regioner skilda från varandra. Där lever de i öppna skogar eller andra områden med träd. 

På natten är det fart på dem annars är de oftast i sina bon av gräs och kvistar i håligheter i träden. De transporter sitt byggmaterial med svansen. Det finns även de som bor i jordgrottor som lämnats av andra djur.

Honans pung har fyra mjölkvårtor och en framåtriktad öppning. Hon är dräktig i 21-24 dagar och hon föder en eller två ungar. De första fyra månaderna i livet lever de i sin mors pung. Vid sex månaders ålder slutar de dia och vid ett års ålder är de könsmogna. I naturen lever en råttkänguru fyra till åtta år. I fångenskap har de nått en ålder av tolv år.

Råttkänguruer har drabbats hårt av de europeiska invandrarna, som gjorde om deras levnadsområden till betesmarker för får och nötkreatur. De kom också med katter och rävar. Det har gjort att arternas bestånd minskat betydligt och att två arter försvunnit. Dessutom är två arter akut hotade och två starkt hotade.

Bild: John Gould
Källa: Wikipedia 9 augusti 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
[VSK]
8/9/15, 6:08 AM
#1

Ser ju nästan ut som en liten näbbmus eller nåt sånt men är så pass mkt större i storlek. Visste inte att det går så fort för de att skapa nya liv, Men mössens liv går ju i ultrarapid.

Lasse
8/9/15, 6:12 PM
#2

Läcker råtta.


Catwoman
8/9/15, 9:17 PM
#3

Söta.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

nakenkatt
8/14/15, 12:43 PM
#4

Jättegulliga

Grodan
6/28/18, 10:07 PM
#5

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: