Annons:
Etikettdäggdjur
Läst 13991 ggr
Gittan
2015-07-24 20:46

Näbbdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Näbbdjuret är ett annorlunda däggdjur jämfört med andra däggdjur. Det är som fisken i floder och sjöar. Det är där den hittar sin föda. Trots det så är det så att den mesta tiden är näbbdjuret på land.

På land är det mest i sin underjordiska håla. Vattentiden är i gryning eller skymning. Fast en mulen dag kan man också se det simmande. Näbbdjuret simmar med frambenen. Svans och bakben är styrorganen. 

Då och då dyker näbbdjuret. Det är under vattenytan från ett par minuter till fem minuter. Under dykningen sluts ögon och öron tack vare speciella hudveck som har låsmuskler. Djuret känner sig fram med den känsliga näbben och hittar bytesdjuren, som är ringmaskar och insektslarver samt i sötvatten räkor. 

Den samlar bytena i kindpåsarna och äter upp dem när det kommit upp till ytan för att andas. När näbbdjuret simmar i vattenytan ser man näbben, huvudet, ryggen med den bruna pälsen. Angående detta med att äta födan så har de yngre djuren förkalkade tänder, men de gamla djuren är tandlösa och krossar bytena med sand och grus, som de tar upp tillsammans med bytena.

Foto: Peter Scheunis

Längden på näbbdjuren är 40 till 60 cm inklusive en 12 cm lång svans. Vikten är är i snitt 1,5 kilo. Hanen är större än honan. Näbbdjuren finns i östra Australien inklusive Tasmanien. Den enda naturliga fienden är pytonormen, men numera jagas den av inplanerad räv och de i dagsläget aktuella vildkatterna. Näbbdjuret är fridlyst. I fångenskap blir näbbduret oftast äldre än tio år.

På land har näbbdjuret grävt sin håla. Hålan ligger i slutet av en spiralvriden gång. De yngre djurens gångar är fyra till tio meter långa. De äldre djurens gångar kan vara upp till 30 meter långa. Ingången ligger en till två meter över vattenytan. Det gör att hålet inte blir vattenfyllt under regntiden. Djuret gräver flera in- och utgångar för att kunna fly om exempelvis en orm attackerar.

Foto: Klaus

I en håla brukar det vara ett par som bor, en hane och en hona. Näbbdjuren blir könsmogna vid 2,5 års ålder. Parningen sker under hösten. Det innebär juli-augusti i norra Australien. Längre söderut sker den i oktober. Parningsakten sker i vattnet och är ganska enkel. Paret simmar runt i cirklar medan hanen utför ett förspel. Förspelet går ut på att hanen biter sig fast i honans svans med näbben.

När honan blivit dräktig så lämnar hon deras gemensamma håla och gräver en ny med en gång på mellan 6 och 18 meter. Längst in fixar hon en ruvningshåla med blad och gräs. Hon lägger ett till tre vita och mjukskaliga ägg 14 dagar efter parningen. Sedan ruvar hon äggen i tio dygn.

Ungarna kommer fram nakna och blinda. De får sin mjölk genom att suga direkt ur porer i moderns bukvägg. Den står alltså i förbindelse med mjölkkörtlarna. Efter fyra månader lämnar ungarna boet tillsammans med sin moder ner i vattnet och börjar skaffa egen föda.

Det blev en lång presentation det här och har du orkat läsa så här långt så går vi tillbaka till början. Vad är det som gör näbbdjuret till ett annorlunda däggdjur egentligen? Näbbdjuret befinner sig på ett mycket primitivt utveclingsstadium. Det märks på kropps- och organbyggnaden.

Foto 1: Peter Scheunis. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 1.0 Generic license. Foto 2: KlausFlickr: Wild Platypus 4. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Genericlicense. Källa: Wikipedia 24 juli 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
[VSK]
2015-07-24 21:00
#1

Ser lite halvroliga ut dessa djur 😃

Gittan
2015-07-24 21:06
#2

Japp.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leffe
2015-07-24 21:44
#3

Ett underligt djur, men så är det ju djurlivet i Australien det handlar om

Catwoman
2015-07-24 23:12
#4

Lustigt djur.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

UllaNo
2015-07-25 02:23
#5
jojjehanna
2015-07-25 12:25
#6

De är ju kloakdjur, dvs bara en öppning för kiss, bajs och sädesvätska. Det är väl det som också gör att de anses primitiva. De är mycket skygga och därför svåra att se i det vilda (och i fångeskap, jag har misslyckats flera gånger).

Annons:
Gittan
2015-07-25 21:38
#7

Glömde skriva att näbbdjurets föda består av ringmaskar, insektslarver och i sötvatten räkor.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leviosa
2015-12-01 13:20
#8

Väldigt intressant djur. I skolan fick vi i uppgift att "göra" och redovisa ett uppvisningshägn för djur från Australien, och då var det ju självklart att vi skulle involvera näbbdjuret. Det fanns så mycket att bli kreativ med när det kom till att göra en inhägnad för den här arten!

Upp till toppen
Annons: