Fåglar

Hackspettpapegoja

2015-05-08 17:09 #0 av: Ing-Marie

I de nästan ogenomträngliga regnskogarna på Nya Guinea lever några små och färggranna papegojor, som snabbt och säkert klättrar hur som helst på trädstammarna.

Det är hackspettpapegojorna som klättrar där i sina vackra färger. Det finns ett flertal arter, men de finns bara på Nya Guinea och de närmaste omkringliggande öarna. De lever där i regnskogarna på låglandet. En art finns i bergen.

De är de minsta levande papegojorna. Ta den rödbröstade hackspettpapegojan som exempel. Den har en kroppslängd på en decimeter. Den är världens minsta papegoja.

De vackra färgerna är något som verkligen är utmärkande för hackspettpapegojorna. Ryggen och sidorna är oftast gröna, vingpennorna är nästan svarta eller gula eller röda med blåa ränder. Bröstet är vanligen rött eller ljusrött. Hanarnas färger är mer klara än honornas.

Hackspettpapegojorna har längre fötter och tår jämfört med andra papegojor, men framför allt har de korta och kraftiga stjärtfjädrar. Fjäderspolarnas spetsar sticker ut längre än fanen. Under klättringen håller de sig fast med fötterna och klorna. Samtidigt tar de stöd mot stammen med stjärtfjädrarna. Detta gör att hackspettpapegojorna klättrar lika enkelt på trädstammarna som de riktiga papegojorna. De är till och med skickligare än hackspettar då de med hjälp av klorna, näbben och stjärtfjädrarna kan förflytta sig snabbt och säkert fram och tillbaka i alla riktningar över trädstammarna.

Hackspettpapegojornas föda består av termiter och andra insekter, men främst av en sorts svamp som vissa trädstammar är bevuxna med.

De vita äggen läggs i en hålighet i en murken trädstam eller i ett termitbo som finns uppe i träden.  De hackar själva ut bohålet i trädstammen tre till fem meter över marken där de lägger äggen. När de lägger äggen i ett termitbo jobbar termiterna snabbt för att täppa till alla gångar som har förbindelse med hackspettpapegojans hålighet. Det gör att termiterna inte ställer till något besvär. Oftast blir det en eller två ungar.

Artikeln är skriven av GittanL

Bilden: John Gerrard Keulemans (1842–1912)
Källa: Engelska Wikipedia 12 januari 2015

Anmäl
2015-05-08 17:12 #1 av: Magi-cat

Vad söt! Kär

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-05-08 17:13 #2 av: MaxFlickan

Vacker fågel!

"Be sure you put your feet in the right place, then stand firm."  Abraham Lincoln

Medarbetare på Finland Ifokus och Multikulturellt Ifokus.

Anmäl
2015-05-08 17:21 #3 av: Leffe

Det var en liten papegoja!

Anmäl
2015-05-08 18:22 #4 av: Bettan

En riktigt vacker goja.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Anmäl
2015-05-08 21:26 #5 av: VSK

Otroligt tjusig fågel.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-05-11 22:55 #6 av: UllaNo

Vilken häftig goja!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.