Annons:
Etikettfåglar
Läst 17713 ggr
Gittan
8/19/14, 1:25 AM

Kasuar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kasuarerna tillhör släktet strutsfåglar, men de ser lite annorlunda ut. Kasuarerna förekommer främst i tropiska skogar på Nya Guinea, men finns även i den nordöstligaste delen av Queensland.

Kasuar (Foto: Philippe LUDWIG)

Det som skiljer Australiens kasuarer från de afrikanska och sydamerikanska strutsfåglarna är att kasuarerna varken har stjärtfjädrar eller analkörtlar. Kollar vi närmare ser vi att kasuarerna saknar pennor på de obetydliga vingarna. De har bara sex styva, svarta fjäderstammar i vardera vingen. Det ser ut ungefär som lakrisstänger. Det finns fler skillnader också. Ta till exempel utseendet. Kasuaren har har lång kropp till korta ben och hals än de afrikanska och sydamerikanska strutsfåglarna.

Kasuarerna är tunga och muskulösa fåglar. En kasuar kan väga upp till 95 kilo. De är de tyngsta levande fåglar om vi bortser från Afrikas struts.

Tänk dig att med en enda spark kan en kasuar döda en vuxen människa, men det är inte enda sättet utan den kan istället riva upp en människas buk med innertåns långa och vassa klo. Nu är det som tur är så att kamuaren är ett fredligt djur, som avlägsnar sig om den blir störd. Däremot går den till anfall om den blir väldigt rädd och trängd, till exempel om man försöker fånga den. Om en kasuar infångas som unge och växer upp i fångenskap kan den bli väldigt tam.

När en kasuar går till anfall så rusar den mot fienden med framåtsträckt hals tills den är ända inpå fienden. Då hoppar den och springer runt sin fiende, sparkar med benen, hugger med näbb och klor samt slår med de styva hornstavarna som ersätter pennorna.

Kasuaren rör sig tyst i skogen och kan röra sig snabbt. Man har mätt upp att den kan nå upp till hastigheten 50 km per timme. Den hoppar över hinder och är en bra simmare. Vill den inte bli upptäckt så är den otroligt svår att upptäcka i naturen.

Maten består mest av frukter och annat från växtvärlden, men en groda och ödla kan vara gott emellanåt.

Honan lägger 3-8 gräsgröna ägg i ett primitivt bo som hon enkelt rafsat ihop av lite löv och gräs. Det är sedan hanen som ruvar äggen. Det gör han 7-8 veckor innan äggen kläcks och precis som hos alla strutsfåglar lämnar ungarna genast boet. Det är sedan hanen som fortsätter ta hand om dem.

Foto: Philippe LUDWIG. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia 19 augusti 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
8/19/14, 11:20 AM
#1

En stöddig sak.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Leffe
8/19/14, 3:38 PM
#2

Skulle inte vilja råka ut för en arg sådan fågel

UllaNo
8/20/14, 2:11 AM
#3

Det är något speciellt med strutsfåglar.

jojjehanna
8/25/14, 10:53 PM
#4

har sett en vild sådan, fick en usel bild men fina från djurparker, får återkomma med dem

Gittan
8/28/14, 10:12 AM
#5

#4 Toppen!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen
Annons: