Annons:
Etikettfåglar
Läst 8032 ggr
Gittan
2014-06-21 00:33

Paradisfågel

Paradisfåglarna har otroligt fina fjädrar, vilket är det som gjort att vissa arter är utrotningshotade.

Liten paradisfågel (Foto: Roderick Eime)

Paradisfåglarna har utbredningsområde  Nya Guinea och på de närliggande öarna. Det finns dessutom också små bestånd på Molockerna och i Nordaustralien.

Storleken på en paradisfågel kan jämföras med kråkfåglarna. Den har en robust kroppsbyggnad. Den stora näbben och de kraftiga fötterna är väl anpassade för ett liv uppe i regnskogens träd. När de sitter uppe i träden hör man dess trumpetande och kacklande läte.

De flesta arter av paradisfåglarna föredrar vissa frukter, andra lever av insekter. Sedan finns det de som föredrar små ryggradsdjur såsom paddor och ödlor, som också håller till i träden. Paradisfåglarna lever oftast ensamma. De uppträder i flock när de samlas till parningsspel eller till gemensamt försvar.

Jag har redan nämnt den vackra fjäderskruden. När det gäller honorna så är de ganska oansenliga och inte så iögonfallande som hanarna. Hanarna däremot har fjäderskrudar som uppvisar fantastiska former, färger och teckningar i gult, blått, rött, violett och även andra färger. Många hanar har tunna fjäderstrålar som sticker ut från stjärtfjädrarna. Det kan även finnas prydnads- eller signalfjädrar i en strålkrans vid näbben eller strupen. På ryggen finns oftast silkesmjuka prydnadsfjädrar som en krage, som kan ligga som en mantel omkring hela kroppen. Det finns ett fåtal arter är helt svarta förutom de röda näbbfjädrarna och fjäderskrudens pärlemorskimmer.

Papua Nya Guineas flagga pryds av en paradisfågel.

Papua Nya Guineas flagga

Foto: Roderick Eime. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Gittan
2014-06-21 01:05
#1

En video

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


[mommo 12]
2014-07-07 13:35
#2

Ungefär när det är 1 minut och 10 sekunder kvar ser den ut som den apan på kläder märket som heter….?

Upp till toppen
Annons: