Däggdjur

Flygpungekorre

2014-05-23 15:07 #0 av: Gittan

Flygpungekorren påminner mycket om den äkta flygekorren. Flygpungekkorrar finns bland annat i nordöstra och östra Australien och på Nya Guinea.

Foto: Figaro

När en flygpungekorre sitter stiller ser de inte så speciella ut. Jo de är söta förstås. Den stora förvandlingen sker när den sträcker ut benen och kastar sig ut i luften. Då ser man att längs kroppsidorna sitter en svävflyghud utspänd mellan framben och bakben. En zoolog sa en gång "Plötsligt förlorar djuret sin runda kroppsform och antar konturerna av en servett.

Det finns flera flygpungekorraser. Den vanligaste är den lilla flygpungekorren som är släktets minsta representant. Sedan finns den vanliga flygpungekorren, den gulbukade flygpungekorren. Vidare har vi dvärgflygmusen, även kallad dvärgflygpungekorren.

Den största chansen att se en flygpungekorre har du om du befinner dig i en öppen skog och helst på natten för det är då de är aktiva. På dagen ligger de i sina bon av blad och då oftast i trädens håligheter. Ser du den så ser du att pälsens ovansida har en gråaktig färg medan undersidan är gul eller vitaktig. Hela vägen från svansen och fram till huvudet går en svart strimma över ryggen. I ansiktet finns det ett svart-vitt mönster.

Hur flyger då en flygpungekorre? Den svävar och bär det nedåt kan den sväva över 100 meter. Horisontalt kan den sväva upp till 45 meter. Den kan ändra färdriktning med hjälp av svansen.

Flygpungekorren är allätare och tar gärna för sig av trädens vätskor, blommor och nektar. Den äter också gärna spindlar, insekter och mindre ryggradsdjur. Är det ont om föda kan flygpungekorren falla i kortvarigt stelt tillstånd.

De flygpungekorrar som lever i de områden som jag nämnt ovan föder sina ungar oftast under juni till november. Honan är dräktig 16 till 21 dagar och oftast föder hon en eller två ungar. Ungarna lever de första 70 till 100 dagarna i moderns pung. Sedan stannar de två månader till i boet. Båda föräldrarna hjälps åt att uppfostra ungarna. Vid två års ålder blir ungarna könsmogna.

I fångenskap har flygpungekorrar nått en ålder av 14 år.


Foto: Figaro
Källa: Svenska Wikipedia 23 maj 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2014-05-23 16:26 #1 av: Leffe

Som ett segelflygplan tydligen

Anmäl
2014-05-30 14:14 #2 av: Catwoman

Jag gillar Sugar Gliders.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.