Däggdjur

Pungmullvad

2014-01-11 19:22 #0 av: Gittan

Pungmullvaden är ett av de djur som man vet mycket litet om. Man upptäckte dem första gången i södra Australien 1888 och de väckte sensation bland forskarna.

Pungmullvad (Foto: Bartus.malec)

Till utseendet påminner den om vanlig mullvad eller ännu mer om guldmullvaden. En stor skillnad är att pungmullvaden har en pung som har öppningen bakåt. De blir mellan 9 och 18 cm långa med en kort svans på cirka 2 cm. Pälsens färg varierar mellan vit, rosa och rödgul.

Kroppen är anpassad för att gräva i marken Ta tårna som exempel, den tredje och fjärde tån på frambenen är förstorade och ser ut som en skovel. De övriga tårna är små och har klor. Benen är så korta att de ligger gömda i pälsen och bara fötterna sticker fram. Den stumpliknande svansen bär grov hud. På nosens rygg finns ansamlingar av hornämne som underlättar grävandet.

Man vet att pungmullvaden antingen sover eller så är den febrilt verksam. Övergången där är blixtsnabb. Den äter mycket och födan består av främst maskar och insekter.

De håller till i sandiga ökenområden eller gräsområden i mellersta AQustralien. Det finns två arter sydlig pungmullvad och nordvästlig pungmullvad. Den första finns i ett stort område på kontinenten medan den andra lever i nordvästra Western Australia.


Foto: Bartus.malec at pl.wikipedia. This file is licensed under theCreative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license
Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2014-01-11 19:34 #1 av: Ing-Marie

Intressant djur.

Anmäl
2014-01-12 00:38 #2 av: UllaNo

Mycket härliga djur i Australien.

Anmäl
2014-01-12 05:44 #3 av: GunillaJa

Intressant läsa om den.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.