Däggdjur

Waler

2014-01-03 08:40 #0 av: Gittan

Waler var en hästras som utvecklades i New South Wales i Australien. Idag är den egentligen utdöd men har återuppfötts i liten skala i Australien. Den användes främst inom boskapsskötsel.

Waler

Walern har en kort historia, men har utvecklat nya rasen Australisk boskapshäst. Walern har gett sin ägare mycket nytta och glädje. Den fungerade jättebra i varmare klimat.

Vad var då Walern för häst Den avlades fram ur de hästar som kom till de australiska kolonierna med nybyggarna från bland annat England. De allra första kom från Sydafrika för cirka 200 år sedan. Walern var avlad genom främst Boerhästar från Sydafrika, Engelskt fullblod och Clydesdale samt Arabiskt fullblod.

Mellan 1840-talet och 1940-talet avlades hästen på australiskt territorium under dåliga förhållanden med torka och dåligt bete. Men rasen var härdig och klarade av de extrema förhållandena väl. Den användes inom boskapsarbetet på rancherna.

Efter 1940-talet tog den australiska boskapshästen över nästan helt som boskapshäst. Exporten av Walern upphörde helt och den försvann nästan helt. På 1980-talet började man dock återuppföda rasen något med vilda Walers som var ättlingar till de Walers man släppte ut i vildmarkerna efter det att exporten upphörde. Men dessa hästar är inte tillgängliga utanför Australien. Idag återfinns Walern i sin ättling, den australiska boskapshästen som tagit Walerns plats som den viktigaste boskapsarbetshästen i Australien.

Walern var också en otrolig kavallerihäst och användes i krigen. Utanför Sydney återfinns ett minnesmärke efter de män som stupat i krigen och där står även om Walerns slut, "de som inte kom hem". Även om flera Walers fanns kvar i Australien, så menade man att detta var slutet på rasen. Idag finns begreppet Waler fortfarande kvar. Olika sorters varmblodshästar med okänd härstamning kallas ofta för Waler.

Hur var då Walerns egenskaper? Dess största egenskap var motståndskraften mot extrema förhållanden. Den klarade extrem torka jättebra och kunde vara utan mat och vatten ganska länge. Den var inte så snabb, men den var lojal, tuff, uthållig och mycket modig. Även om Walern mest användes till boskapsskötsel och inom kavalleriet, var rasen flexibel och användes även inom klassisk ridning sombanhoppning, dressyr och fälttävlan.

Walern påminde utseendemässigt om det engelska fullblodet. Rak nosprofil och lång, stark rygg. Walern fanns i olika storlekar faktiskt. Pony som var under 148 cm i mankhöjd, Light som var en lättare, mindre ridhäst, Medium som var något större och den användes främst inom boskapsskötseln samt Heavy Waler som var störst och tyngst och användes mest i kavalleriet.


Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2014-01-09 12:43 #2 av: Leffe

Verkar ha varit en bra häst. Bra att de har börjat med den lite smått igen

Anmäl
2014-01-09 15:52 #3 av: Lasse

Mycket intressant.


Anmäl
2014-01-09 17:34 #4 av: [Mustangcab]

Väldigt intressant att läsa.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-01-09 20:17 #5 av: Catwoman

Jo det var det verkligen.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2014-01-11 20:07 #6 av: Ing-Marie

Verkar ha varit en klipsk häst.

Anmäl