Reptiler

Inlandstaipan

2013-12-24 01:12 #0 av: Ing-Marie

Världens giftigaste landorm lever i Australien. Den har två namn inlandstaipan eller ökentaipan.

Inlandstaipan

Inlandstaipanen håller till i de torra områderna i centrala Australien. Den är brunfärgad, men kan skifta mörk till brun-olivgrön och det beror på vilken årstid det är. På sommaren är den ljusare och på vintern mörkare för att kunna absorbera mer ljus, och därmed värme. Ryggen, sidorna och svansen kan skifta i brunt och grått och fjällen kan ha en svartfärgad kant i V-format mönster som pekar bakåt eller nedåt. Det rundnosade huvudet och halsen är mörkare än kroppen. Ögonen har en svartbrun iris utan tydlig kant runt pupillen. Den blir cirka 2 meter lång.

Inlandstaipan (Foto: AllenMcC)

Inlandstaipanen lever i hålor och födan består av små gnagare och den dödar bytet genom ett snabbt hugg samtidigt som den injicerar sitt mycket Toxiska gift i offret. Inlandstaipanen lägger 12-24 ägg vanligen i övergivna djurbon eller i djupa skrevor. Där kläcks de efter två månader.

Till skillnad mot brunormen är inlandstaipanen inte aggressiv. Den är snarare foglig och det är tur det för ett enda bett innehåller tillräckligt mycket gift för att döda upp till 100 vuxna människor eller 250000 möss.  Den genomsnittliga giftproduktionen är 44 milligram och 110 milligram är det högsta som har uppmätts hos ormen. Den är 50 gånger giftigare än indisk kobra och 650-850 gånger giftigare än västlig- och östlig diamantskallerorm. Vid ett bett från en inlandstaipan måste motgift omedelbart sättas in och offret måste snabbt föras till sjukhus eftersom ormens gift är mycket snabbverkande. Det gäller att inte provocera den för då hugger den.


Foto 2: AllenMcC.. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Källa: Svenska Wikipedia 24.12.13

Anmäl
2013-12-29 02:56 #2 av: Leffe

Hur stor är egentligen risken att man ska träffa på en orm?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.