Fåglar

Zebraand

2013-12-23 10:13 #0 av: Gittan

Det hörs på namnet att zebraanden tillhör andfåglarna. Man kan hitta dem överallt i Australien utom i de allra torraste områdena.

Zebraand (Foto: Elena Gaillard)

Zebraanden har en mycket bred näbb med något tandliknande långs kanterna. Detta gör att den även kan samla upp mikroskopiska organismer i vattenytan. Zebraanden är tvärrandig på sidorna. Det är nog därför den heter zebraand (min egen lilla tanke).

Zebraänderna är riktiga nomader. De håller till i sjö- och träskområden i det inre av Australien.Dessa områden torkar ofta ut helt under torrperioderna. Då drar de från träsk till träsk. Ja de följer helt enkelt regnet. När regnet kommer i ett område så kommer ofta en massa smådjur fram. De har varit ägg eller legat inaktiva i sanden. Dessa förökar sig i snabbt tempo. Då kommer zebraänderna och njuter av det tillfälliga överflödet.

På grund av detta beroende av nederbörden måste ju zebraänderna anpassa sin häckning efter detta. Oftast använder de andra fåglars bon även om de ligger flera meter ovan marken. Äggen läggs i södra Australien under tiden augusti till oktober och i norra delen från mars till maj. Det brukar vara 6-8 ägg och ruvningstiden är 28 dygn. Skillnaden mot andra andfåglar är att hanen försvarar reviret med all kraft och hjälper till att sköta ungarna.

Foto: Elena Gaillard from New York, USA. This file is licensed under theCreative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-12-26 13:11 #1 av: Ing-Marie

Kul färgsättning.

Anmäl
2013-12-26 15:43 #2 av: Leffe

Lite annorlunda färg jämfört med våra gräsändern

Anmäl
2013-12-26 23:54 #3 av: Cahira

Vad söt! Skrattar

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-12-27 17:18 #4 av: Magi-cat

Himla söt! Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.