Däggdjur

New Guinea Singing Dog

2013-12-22 12:17 #0 av: Ing-Marie

New Guinea Singing Dog är en primitiv och ovanlig hundras med ursprung från Nya Guinea som påminner om en mindre dingo.

Nya Guineas sjungande hund (Foto: Patti McNeal)

Man tvistar om varifrån hunden härstammar. En del tror den härstammar från forntidens pariahundar, andra att den är en variant av dingon.

Hunden är i vilken fall som helst känd för sitt unika sjungande ylande.

Denna hund beskrevs av europeiska upptäcktsresanden på 1800-talet. Vid 1900-talets början hade den ursprungliga typen av infödda hundar blivit mycket ovanliga i Nya Guineas lågländer, beroende på inkorsning med andra raser. 1957 skänktes två av hundarna från högländerna till Taronga Zoo i Sydney.

På Nya Guinea har de infödda hundarna länge levt som pariahundar. I lågländerna var de vanligen halvvilda hundar som hölls kring byarna. I högländerna fanns hundar som levde isolerat från människan. Man vet inte mycket om de infödda hundarnas levnadssätt och beteende i ursprungsmiljön. Man har inte gjort några säkra observationer sedan 1970-talet. Om sjungande hundar finns kvar på Nya Guinea är det osäkert om dessa är av den ursprungliga typen, eller om de korsats med andra hundar. Ett mindre antal av New Guinea Singing Dog finns i Europa och Nordamerika och de hålls som sällskapsdjur. Den moderna varianten av New Guinea Singing Dog har sitt ursprung i de hundar som hållits i djurparker.

Nya Guineas sjungande hund (Foto: R.G.Daniel)

New Guinea Singing Dog är något mindre än en medelstor hund. Den påminner lite räven. Bettet däremot är mer likt en vargs än en hunds bett. Ser du två gröna prickar på natten så är det hundens ögon. De lyser grönt i mörkret.

Den här hunden har många av urhundens odomesticerade egenskaper kvar. Den är vänlig mot människan, men är inte förtjust i lydnadsträning. Den är lite skygg och lite reserverad mot främlingar.


Foto 1: Patti McNeal.
http://www.flickr.com/photos/cyclewidowpatti/291207888/. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Foto 2: R.G. Daniel, rgdaniel on flickr.com.
http://www.flickr.com/photos/rgdaniel/213784974/. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia 22,12,13

Anmäl
2013-12-24 10:28 #1 av: Kjelle

Verkar vara en häftig hundras.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.