Reptiler

Brunorm

2013-12-20 19:15 #0 av: Ing-Marie

Visst låter det snällt och trevligt - brunorm. Hur tycker du det låter om man säger att den är en giftsnok? Brunormen är världens näst giftigaste orm.

Brunorm (Foto: Peter Woodard)

Brunormen är inte bara giftig. Den är en argsint orm dessutom och har dödat många. Varifrån namnet brunorm kommer förstår man om man ser en vuxen brunorm för den är heltäckande brun. En ung brunorm däremot har ett svart huvud med ett ljust band, svart nacke och flera rödbruna fläckar på magen och ibland även tvärgående svarta band.

Brunorm (Foto: Peter Woodward)

Är du ute och vandrar vid den australiska östkusten, alltså från Kap York och längs med kusterna och inlandet i New South Wales, Victoria och South Australia, ja då råder jag dig att se dig noga för. Sedan så tänk på att den äter med förtjusning gnagare vilket innebär att den kan vara nära hus och lantgårdar.

Brunormen har sitt bo i eukalyptusskogarna. Håller du till i regnskogarna och i våta utrymmen lär du knappast träffa på brunormen. Födan består av ägg och små däggdjur samt andra reptiler och grodor.

Brunormen är aktiv på dagen, särskilt under varma soliga dagar då den gärna ligger under solen. Den kan förflytta sig snabbt och vara mycket aggressiv. Om den oroas håller den halsen högt formerad som ett S.

Brunormen trivs särskilt bra i höstackar som består av korn, som är föda för åkersork och gnagare. Den söker sig in i höstacken via gångar som har skapats av gnagare som har sina bon i höet. Om den kan så håller den sig undan människor men om den överraskas så kan den vara mycket aggressiv.

Brunormen är som sagt världens näst giftigaste orm. Till och med yngre ormar har dödat människor. Giftet innehåller två ämnen, ett som är ett nervgift och ett som är blodkoagulerande.


Källa: Svenska Wikipedia 20.12.2013

Anmäl
2013-12-21 12:26 #1 av: Leffe

Den vill jag inte träffa

Anmäl
2013-12-21 12:39 #2 av: VSK

Den svarta inlandstaimanen (har jag för mig den hette) är väl världens giftigaste orm ?

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2013-12-21 13:19 #3 av: Leffe

Japp

Anmäl
2013-12-23 08:04 #4 av: Farwuq

Usch.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.