Däggdjur

Pungmård

2013-12-20 11:00 #0 av: Gittan

Pungmården är ett rovpungdjur, men har inget med mårddjur att göra. Pungmården förekommer över hela Australien, på Nya Guinea och Tasmanien, och på andra öar i samma område.

Pungmård

Pungmårdar har ett utmärkt kännetecken och det är den vitfläckiga pälsen. För övrigt påminner de mest om mårdar. Australiens första kolonisatörer kallade dem för infödda katter när de jämförde dem med huskatterna som de själva hade med sig. I verkligheten så har inte pungmådarna mer likhet med katterna än att de är ungefär lika stora och att de är rovdjur.

Det finns flera arter av pungmårdar:

Den minsta är Lilla pungmården som har en kroppslängd på 24-35 cm, svanslängden är 21-31 cm. Ryggen är gråbrun till mörkt rödbrun, undersidan är gråbrun, gulaktig eller vit. Båda könen har vita fläckar på ryggen. Svansen är yvig och utan fläckar. Svansspetsen mörkbrun eller svart. Trampdynorna är räfflade.

Den största är Jättepungmården har en kroppslängd på 40-75 cm och svansen är 35-55 cm. Ryggen är rödaktig eller mörkt kastanjebrun. Undersidan är är blekgul eller sandfärgad. Den har vita fläckar av olika storlek på både rygg och svans.

Pungmården är ett väldigt effektivt rovdjur och jagar insekter, groddjur och ödlor, men kan även ta mindre däggdjur som gnagare och hardjur. Den kan även äta as i nödfall.

Djuret är aktivt på natten. På dagen håller den sig i grottor, jordhålor eller i håligheter i träden. Den kan klättra i träden, men föredrar att vara på marken. Håller gärna till på torra slätter eller i klippiga regioner och skogar.

Som de flesta rovpungdjur är pungmårdar aktiva på natten. På dagen gömmer de sig i grottor, jordhålor eller håligheter i träd. De vistas vanligen på marken men har bra förmåga att klättra i träd. Släktet lever i olika habitat, till exempel på torra slätter eller i klippiga regioner och skogar.

Pungmården kan lätt tämjas och bli ett tillgivet husdjur, helt orädd för människor.

Foto: Leonard G. (talk). Original uploader was Leonard G. at en.wikipedia
Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-12-20 11:53 #1 av: Grodan

Spännande djur! Det är extra läckert att den är prickig.

Glad att den inte ville äta min kusin... Skämtar

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.