Fåglar

Svart svan

2013-12-19 14:03 #0 av: Gittan

De som utforskade den australiska kontinenten råkade ut för en hel del överraskningar. En av dessa var den svarta svanen.

Svart svan

En svan skulle ju vara vit. I och för sig så hade man upptäckt att det i Sydamerika fanns svansar med svart hals, men helt svarta svanar...Så hittade man svarta svanar i Australien. Svarta förutom på vingarnas undersidor - de var vita. Detta såg man bara när fåglarna flög.

De är det svarta svanar och vars fjäderspetsar på bakkroppen reser sig på ett konstigt sätt. Näbben är röd med en vit spets. Ögonen är orange till ljusbruna i färgen. Annars ser de precis ut, både till kroppsbyggnad och storlek, som "våra" svanar. Då vi i Europa tycker att den svarta färgen är ovanlig och dekorativ så har den blivit en väldigt populär djurparkfågel.

Svart svan

Till Nya Zeeland förde man in svarta svanar under andra halvan av 1800-talet. De trivdes där och många rymde från parkerna och bildade häckningskolonier på egen hand. I det ursprungloga utbredningsområdet finns de större bestånden i Tasmanien, i kustområderna i New South Wales och Victoria samt i Syd- och Västaustralien.

De svarta svanarna har inte någon fast häckningstid. De häckar när miljöbetingelserna är bra. Så de är verkligen anpassade till en kontinent där nederbörden är sparsam och oregelbunden. De är utpräglade kolonifåglar och bygger sina bon tätt intill varandras. Boet har en diameter på en meter. Honan och hanen turas om att ruva 5-6 ägg. Efter 40 dygn kläcks ungarna. När de första kommit drar den ena föräldern iväg med dem medan den andra fortsätter ruva de ägg som ännu inte kläckts.


Källa: Svenska Wikipedia

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2013-12-24 10:33 #1 av: Kjelle

Jag tycker den är vacker.


Anmäl
2013-12-25 00:44 #2 av: Cahira

Åååh! Kär

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.